Ik maakte een heerlijke glutenvrije appeltaart. Het recept is niet moeilijk, maar o zo lekker. 

Appeltaart is toch wel één van mijn favoriete taarten dus daarom in deze Friday Pieday een ode aan dit heerlijke baksel. Op mijn site staat al een heerlijk glutenvrij recept van een roomboter appeltaart, maar het leek me leuk een variant te maken die net even anders smaakt. Deze appeltaart maakte ik met amandelmeel.

Ingrediënten deeg

  • 160 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte Mehl van Schär )
  • 80 gram amandelmeel
  • 180 gram roomboter
  • 120 gram suiker
  • 1 ei
  • snufje zout

Ingrediënten vulling

  • 6 Elstar appels
  • 35 gram rozijnen
  • 50 gram suiker
  • 20 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte Mehl van Schär )
  • 1 flinke theelepel kaneel

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onder).
  2. Doe de bloem, amandelmeel, suiker, zout en in stukjes gesneden boter in een kom. Voeg op 1 eetlepel na het ei toe. Kneed met je handen het geheel tot een deegbal en leg dit een half uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Wel de rozijnen in warm water en laat ze uitlekken.
  4. Schil de appels, snijd ze in vieren en daarin in dunne plakjes.
  5. Meng suiker, bloem en kaneel door elkaar.
  6. Breek ongeveer 1/6 deel van het deeg af en houd dit apart.
  7. Bekleed een bakvorm (24cm) met bakpapier en smeer de rand in met roomboter.
  8. Bekleed de vorm met het deeg en zorg voor een mooi opstaand randje.
  9. Vul de met deeg beklede vorm met laagjes appelstukjes en strooi over iedere laag wat rozijnen en een gedeelte van het bloem, suiker, kaneel mengsel. Vul de vorm goed en laat het vulsel in het midden iets oplopen.
  10. Rol van het achtergehouden deeg een dunne lap. Snijd hieruit repen van zo´n 1 cm breed en leg die in wijzervorm over de taart.
  11. Bestrijk met een bakkwastje het deeg met het overgebleven ei.
  12. Bak de taart in zo´n 70 à 75 minuten. Dek ongeveer halverwege de taart af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrand.

appeltaart glutenvrij