Mijn moeder maakte een heerlijk fris recept met citroen voor mij: een Lemon zucchini bread, oftewel een cake met courgette en citroen. Deze cake is super zacht en smaakvol en heeft die heerlijke frisse citroensmaak.

Door courgette toe te voegen aan je cake wordt ie lekker smeuïg, smaakvol en niet snel droog. Ik schreef eerder al over zucchini cake (klik). Mijn moeder maakte tijdens een bakmiddag met mij een zucchini bread met citroen. En wat is ie heerlijk fris, smaakvol en luchtig.

cupsspoonsOmdat dit een Amerikaans recept is, werkte mijn moeder met cups en teaspoons. Als je vaker bakt, wil ik je aanraden deze maatschepjes aan te schaffen, ze zijn heel makkelijk in gebruik en je hebt geen weegschaal nodig.

Ingrediënten

  • 2 cups glutenvrij meel (Poensgen)
  • 2 teaspoons baking soda (Arm & Hammer)
  • 1/2 teaspoon zout
  • 2 eieren
  • 1/2 cup olijfolie
  • 2/3 cup suiker (te vervangen door stevia of honing)
  • 1/2 cup melk
  • Sap van 1 citroen
  • Rasp van 1 ctroen
  • 1 cup geraspte courgette

IMG_0003Werkwijze: Doe in een grote kom: het meel, baking soda en zout. In een andere kom: klop twee eieren, voeg toe: olie en suiker, meng dit goed, doe hierbij de melk, citroensap en citroenrasp. Mix dit goed met een pollepel. Voeg hierbij de courgetterasp en meng dit goed door elkaar. Voeg de ingrediënten uit de tweede kom toe aan je grote kom (meel etc.) en roer dit goed door elkaar, maar niet te lang.

IMG_0010Leg bakpapier in een ovenschaal en vet de randen in met boter. Doe hierin je beslag en zet de schaal circa 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

IMG_0015Test met een houten prikker of je zucchini bread gaar is.

IMG_0023Het beste kan je de cake laten afkoelen op een (bak)rooster. Als je dat niet hebt kan je ‘m omkiepen op een snijplank zoals ik hier heb gedaan.

IMG_0023 (2)Snijd de zucchini bread in blokjes. Mocht je niet alles op krijgen, je kunt de cake prima invriezen om op een later moment van te genieten. Eet smakelijk.