Kruidkoek vind ik een lekker tussendoortje, maar er zit vaak wel veel suiker in. De glutenvrije ontbijtkoek die ik in dit artikel laat zien bevat weinig suiker en is toch lekker én voedzaam.

Laatst poste ik het recept voor een super makkelijke kruidkoek (klik), nul laat ik zien hoe je een gezonde ontbijtkoek kunt maken met gezonde ingrediënten en zo min mogelijk suiker. Ik schreef al eerder dat ik mijn meel aan het opmaken ben en maakte deze ontbijtkoek met rijstebloem en ketan meel. Twee glutenvrije soorten meel die vrij goedkoop zijn en te koop zijn bij de toko.

Ingrediënten

  • 200 gram rijstebloem
  • 50 gram ketan meel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 225 ml halfvolle melk
  • 100 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten


Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat je rozijnen wellen, dit doe je door ze in een bakje met warm water te leggen. Dit zorgt ervoor dat je rozijnen niet verbranden in de oven. Meng dan in een kom alle droge ingrediënten. Hak de hazelnoten in stukjes.

IMG_0011Doe de melk, de rozijnen en de noten bij de droge ingrediënten. Doe je beslag zo snel mogelijk in een ingevet of met bakpapier beklede cakevorm en bak de ontbijtkoek in 45 minuten gaar.

IMG_0013Ik was te laat met het beslag in de vorm doen dus is mijn ontbijtkoek wat plat. Mijn bakpoeder was al gaan rijzen en is weer ingestort. En klaar is je gezonde ontbijtkoek. Ik vind ‘m vrij machtig, na twee plakjes zit ik bomvol, hij is dus zeker voedzaam. Ik vind de koek ook zoet genoeg, maar als je de koek zoeter wilt, kun je er 150 gram suiker extra in doen. De rozijnen en hazelnoten kun je vervangen door cranberry’s, walnoten en gedroogde abrikozen. Dat ga ik zeker binnenkort doen, met cranberry’s lijkt me erg lekker. Eet smakelijk.