Bij de nasi of een stukje vlees van de barbecue lust ik graag een flinke schep pindasaus. Helaas zijn de meeste kant-en-klare pindasauzen en ook degene die je nog moet aanlengen met water, niet glutenvrij. Daarom maak ik mijn pindasaus het liefste zelfs. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn pindasaus maak.

Natuurlijk is er wel een glutenvrije pindasaus te vinden in de supermarkt, maar in de meeste varianten zit tarwe, dit komt voornamelijk door de sojasaus (met tarwe) die gebruikt wordt. In de (kant-en-klare) pindasaus zitten vaak nog extra toevoegingen en e-nummers die je helemaal niet in je eten wilt hebben omdat ze niet zo gezond voor je zijn. Je eigen glutenvrije pindasaus is snel gemaakt met ingrediënten die de meeste mensen wel standaard in huis hebben.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels glutenvrije pindakaas (ik gebruik Calvé)
  • 2 eetlepels glutenvrije ketjap (Inproba is glutenvrij)
  • 1 ui
  • 1 theelepel sambal oelek (Conimex is glutenvrij)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 150 à 200 ml water
  • Scheutje (zonnebloem)olie

collage

  1. Bak de ui in een scheutje olie;
  2. Doe de sambal erbij en bak deze even mee. Pers de teentjes knoflook en doe die ook in de pan. Doe de suiker en de ketjap er bij. Roer alles even goed;
  3. Doe de pindakaas erbij en roer goed;
  4. Voeg het water erbij en blijf roeren tot de pindakaas begint de bubbelen. Zet het vuur uit en roer nog even goed.

Deze saus is voor 3 à 4 personen. Als je meer wilt maken, verdubbel dan de ingrediënten. Pindasaus koelt snel af dus zet het met een deksel op tafel of op een warmhoudplaat.

Binnen een paar minuten zet je je eigen gemaakte pindasaus op tafel. Eet smakelijk!